Vyhledávání


Kontakt

Jana Montagová
Opava

E-mail: chov.krecka@centrum.cz

Co je křeček džungarský?

 Křeček džungarský

Křeček džungarský patří mezi menší druhy křečků – křečíků. Jeho drobounké tělíčko dosahuje velikosti pouze 7 – 10 cm a ocásek má méně než 1 cm. Má velmi jemnou srst šedé až šedohnědé barvy s tmavým pruhem na zádech ("úhoří pruh") a bílým bříškem. Křeček džungarský má zbarvení srsti různé v závislosti na ročním období. V letní srsti je šedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křeček chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.
Pokud křeček nežije v „zajetí“, vyhrabává si pod povrchem půdy mělké nory ve stepích. Křeček džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.  Aktivní je především v noci, když je tma. Ve dne většinou spí.
V zajetí se křeček dožívá mnohem delšího věku, než ve volné přírodě. 

  

Základní informace: 

 

Vědecké jméno:

Phodopus sungorus

Velikost:

  • délka těla: 7 - 10 cm
  • délka ocasu: max. 1 cm

Vzhled:

  • šedohnědá maska, ostatní tělo a uši tmavé, hnědé až černé, úhorovité pruhy, břicho a končetiny bílé, tvar těla podobný křečku zlatému

Dosažitelný věk:

  • 2 - 4 roky (průměrně 2,5 roku)

Způsob života:

  • samotář aktivní večer a v noci

Rozšíření:

  • stepi v severní, strední a východní Asii

Hmotnost:

Pohlavní dospělost:

 

Březost:

 

Počet mláďat ve vrhu:          

  • 30 až 55 g                     
  • v 6 týdnech

 

  • 18 - 21 dní

 

  • průměrně 4-6, ale i 12